© 2019 Beals and Thomas, Inc. All rights reserved.

Your Vision. Our Expertise.

CIVIC / NON-PROFIT

Show More

Carmelite Monastery 
Danvers, MA

Beals+Thomas provided professional services in conjunction with redevelopment of two acres of the monastery property to support a cemetery and associated landscape amenities. We produced a topographic base plan of the site, and assisted Mary McKenna & Associates with layout and grading design, landscape design, materials selection, drainage design, evaluation of existing
vegetation, and recommendations for selective pruning.

 

We worked closely with the architect to design a walkway system through the garden area, stone seating walls and circular gathering space for use by the nuns as an area for prayer, contemplation and passive recreation. A unique feature of the walkways and circular space was the use of a rubber pavement surface. Commonly used
on running tracks, playground surfaces and zero-depth water parks, the rubber surface was thought to be ideal for the nuns, as it would be a more comfortable walking surface, while also being flexible as it would be placed near trees and would not be damaged by expanding shallow root growth. A color was selected that would complement the stonewalls defining the spaces and the bronze plaques to be
installed to mark the graves of the cemetery.

Show More

Home for Little Wanderers Longview Farm

Walpole, MA

Construction at Longview Farm started in fall 2011, with renovations and an expansion of the existing school and construction of four new dormitories. In fall 2012, Longview Farm opened the doors to its new educational center and residences, and relocated its operations from The Knight Children’s Center in Jamaica Plain to the new campus.

 

Set on 166 acres, site enhancements include four cottage-style residences and a 31,000 square-foot addition to the school. The buildings, reflecting the rural setting with use of classic New England architecture, create a warm and friendly environmental and also
meet the clinical needs of the children.

 

Beals+Thomas conducted site design and permitting to support site expansion efforts. Particular care was taken during the permitting process to integrate the proposed campus expansion to
the satisfaction of the abutting property owners, while
considering the safety of the students.

Show More

Revere Police Headquarters and East Fire Station

Revere, MA

Beals+Thomas provided site design, civil engineering, permitting,
and land-surveying services for the construction of a new Public Safety Complex on Revere Beach Parkway in Revere. The site consists of approximately 1.8 acres that abuts the Sales Creek Area of Critical Environmental Concern and was previously owned by the Commonwealth of Massachusetts. However, the City of Revere successfully pursued legislation to purchase a portion of this
parcel of public open space land, which was subject to
protection under Article 97.

  

The proposed site development included the construction of new Police and Fire Stations. Beals+Thomas assisted the City with the acquisition of environmental approvals for the project including local Conservation Commission approval, a MEPA Notice of Project Change, Article 97 legislation and CZM review.